top of page

DOJO ETIKETTE

Stående bukking

Stå med hælene sammen, og med føttene pekende litt utover (som i en v-form). Hold knær og albuer rett og avslappet; hendene skal være åpne og ligge tett inntil utsiden av buksebeina med fingrene sammen. Bøy ved hoftene, omtrent 20 grader forover. Bøy så tilbake. Bukket skal ta omtrengt like lang tid som et pust.

Kneling (seiza)

Plasser først venstre kne i gulvet; så det høyre. Sitt ned oppå føttene. Storetærne på føttene skal overlappe hverandre når man sitter ned. Hold ryggen rett og med avslappede skuldre. Legg høyre hånd (åpen hånd med fingrene sammen) på høyre lår og venstre hånd på venstre lår, slik at fingrene peker innover. For anatomiske grunner bør menn ha en knytteve eller to bredde mellom knærne, mens kvinner skal holde knærne samlet.

Bukking i seiza

La venstre hånd gli ned fra låret til gulvet rett foran venstre kne (ikke for langt foran slik at albuen treffer gulvet). Gjør det samme med høyre hånd slik at den treffer gulvet rett etter den venstre. Håndflatene skal treffe gulvet i dyp respekt. Bøy fra hoftene, og selve bukket skal vare litt lnger enn stående bukk (pannen skal ikke treffe gulvet , men rett over). La begge hendene gli opp til utgangsposisjonen, denne gang skal venstre hånd ligge litt etter høyre i tid.

Ut- og inngang av dojo

Bukk, stående ved inngangen, rettet inn i dojoen enten du går ut eller inn.

Kommer for sent

Forsøk å vær ute i god tid. Om du kommer for sent, bukk på vei inn og knel stille nær inngangen. Vent til instruktøren gir deg tegn, og bukk så knelende og finn din plass i gruppen så fort som mulig. Om du ankommer når alle kneler i begynnelsen, ikke beveg deg, vær stille og vent til oppvarmingen starter, og bukk som beskrevet over.

Åpningssekvens

Når du hører „still opp” eller „på linjen” eller „en linje”, still deg opp skulder til skulder vendt mot Shomen i rangorden. Prøv å danne en linje slik at instruktøren blir stående i midten av linjen. Om det er en stor klasse, kan en seniorstudent be deg/dere om å danne to eller flere linjer. Om så er tilfelle, så sørg for at linjene blir tilnærmningsvis like lange. “Seiza!”: sitt ned i seiza slik at dine knær er på samme linje som personen til venstre for deg. “Mokusou!”: stille meditasjon – bare legg hverdagsstress fra deg, slapp av og pust rolig. “Mokusou yame!” eller „Kaimoku”: stopp/åpne øynene. “Shoumen ni rei!”: Bukk til fronten av rommet (Shomen) – dette betyr å bukke til alle instruktører som bragte din instruktør til deg. “Sensei ni rei!”: Bukk til instruktøren. Når du bukker kan du si “onegaishimasu,” som omtrentelig oversatt betyr „vær så snill” – som i „vær så snill å lær meg, hjelp meg, undervis klassen etc. På signal fra instruktøren, stå fort opp uten å vente på personen på din venstre side.

Avslutnings-sekvens

Samme som åpnings-sekvensen, bortsett fra etter „mokusoh” så kommer det en oppramsing av dojo kun. Gjenta etter senior studenten med høy stemme, men uten å skrike ut høyere enn de andre. Under den siste bukkingen til instruktøren kan du si “arigatou gozaimashita,” som betyr “Tusen takk.” Tusen takk på norsk/engelsk er også greit. Til slutt vil instruktøren reise seg. Vent til personen på din venstre side bukker og reiser seg, før du gjør det samme.

Gjøre rent

Før klassen starter, kan det være ulike ting å gjøre enten det er rydding eller rengjøring av dojoen. Ikke sitt å strekk ut eller slapp av av under denne tiden, men forsøk å delta med det du kan.

Generell retningsregler for etikette under trening

 • Viktigst av alt, når klassen starter, er at du er tilstede for å trene og at du derfor konsentrerer kun om det og lar hverdagen fare. Du skal konsentrere deg om å gjøre teknikkene bedre. Konsentrer deg, og sørg for at du ikke prater unødvendig, men tren hardt og gi høye og klare kiai! (Dette hører inn under etikette, for hvis du gjør det motsatte vil det være respektløst ovenfor instruktøren og ikke minst deg selv).

 • Husk å ta av smykker og klokker etc. Tyggegummi er forbudt.

 • Hver gang du blir bedt om å flytte deg fra et sted i dojoen til et annet, så gjør det så fort som mulig (helst spring eller jogg). Husk også å ikke gå foran noen, men bak og rundt).

 • Hver gang du blir bedt om å sitte ned og se på, så gjør det så raskt som mulig enten knelende eller sittende uten å lene deg tilbake mot veggen eller forstyrre andre. Hvis knelende stilling blir ukomfertabelt, kan du sitte ned med beina i kryss.

 • Når du står opp fra en sittende stilling, bytt til knelende stilling, bukk, og så stå opp.

 • Om du må forlate treningslokalet før slutt, fortell dette til instruktøren helst på forhånd.

 • Hver gang du får en ny partner under treningen, så husk å bukke i respekt. Når du forlater en partner under treningen for å gå til en ny, så husk å bukke til den gamle før du raskt går videre til den neste og bukker.

 • La ingen få vite hvor sliten du er, selv om du er dødssliten

 • Om du blir best om å telle under trening, kan du telle på det språket du selv vil, men tell med en høy, klar stemme.

 • Følg de etikkereglene som finnes.

 • Til slutt, dette er regler som ikke følges likt av alle dojoer. Noen følger dem til punkt og prikke, mens andre nesten ikke i det hele tatt. Forsøk derfor å følge den aktuelle dojoens etiketter hvor du befinner deg, for ikke å virke hovmoden og mangel på respekt.

 

Andre ting du bør vite

 • Når du utfører kiai, så ikke bruk andre ord. Siden „Kiai” er et japansk ord, skal du helst ikke si eller bruke det ordet. Det vanligste ordet eller uttrykket som brukes er „Ya!” og „Ei!”

 • Ikke vær redd for å bruke kiai! Hvis du har en sterk kiai, vil det ofte inspirere andre til å gjøre det samme. Man bruker å si at det er på kvaliteten på en klasse måles etter den spiriten klassen utstråler, og den kan forbedres betraktelig med en bedre kiai. På den andre siden ser man at om spiriten og kiai`en i klassen er svak, så vil dette påvirke klassens spirit negativt.

 • Nøl aldri med å spørre en senior student eller instruktør om hjelp før eller etter en trening. Husk at du selv må passe på å trene kata også utenfor dojoen, slik at instruktøren kan bruke mer tid på å rette på din teknikk, i stedet for å for å forklare hvilken teknikk som er den neste.

bottom of page